lördag 8 februari 2014

Vilken tur att Eldas fick hela vinterpaketet.... i regnet

Ja hovis var på plats i onsdags och Eldas fick ju då nya skor med 4 brodd + snösula. Nu var vi minsann redo att ta oss an snö och is utan snöstyltor och halka.
Vad händer? Jo det blir regn så all snö försvinner. Bra timing där!
Jaja, det fryser väl på igen och kommer mer snö. Annars får Karin åka vattenskidor bakom oss.

I morgon ska det visst regna typ hela dagen, fram in på eftermiddagen i alla fall. Jag ska försöka släpa mig upp tidigt för att kika när Karin och Maggan tävlar. Sen får vi se om vi tar en tur eller inte. Kyla är okej att stå ut med, regn + kyla är värre. Man fryser ju mer om man är blöt och sjuk vill jag inte bli. Så vi får se. Det är så ruggigt kallt när det är fukt i luften. Det går liksom in i ben och märg än torr kyla.

Norge håller förresten på att forska i hur hästar fryser. De har kollat på i vilket väder hästar helst går in i uppvärmt rum och nu kollar de hur hästarna vill ha täcke. De har tränat hästarna så de kan visa om de vill ha täcke eller inte. Hur genialiskt är inte det?
De har redan konstaterat att just kyla tillsammans med nederbörd är då hästar väljer att gå in i uppvärmt rum och gärna vill ha täcke. I torr kyla klarar de mycket lägre temperaturer utan att söka sig in under tak. Vid soligt väder ville många hästar slippa täcke.
Det är ju värt att fundera på också när man släpar ut hästen i regn såhär på vintern. Hästen kommer ju bli blöt och kall. På lösdriften kan de ju välja att stå under tak.
Forskningen här

Idag ska jag väl släpa mig ut. Han var så himla fin igår kära Eldas. Det känns verkligen som om vi går från klarhet till klarhet. Jag blir bara mer förtjust i denna vackra, snälla och duktiga häst. Han passar mig verkligen, även om han kanske borde ha en lite duktigare ryttare som kan utbilda honom bättre, men vi får väl inte ha för bråttom. Cissi får ju bestämma om hon skulle vilja ha in en mer rutinerad ryttare på honom också för att ta tillvara på honom mer.
Jag känner mig verkligen inte osäker på honom heller. Jag är en rädd ryttare, men Eldas är okej även när han spökar. Visst skulle jag kunna åka av när han kastar sig för något om jag tappar balansen, men det känns också okej för att han inte gör dumma saker medvetet. När han stannar och krånglar vet jag också att jag får fram honom utan protester. Bästa, bästa häst!

Jag måste säga också att Karin imponerar på mig. Hon är hur liten som helst, snäll och vill vara alla till lags. Lite försiktig nästan, men med hästar är hon hur tuff som helst. Hon är självklart inte dum, men hon tolererar inget skit och är samtidigt jättebra på att direkt berömma när de gör rätt. Men att se henne tillrättavisa en häst på 170 är rätt häftigt. Hoppas hon kan föra över det till människor så hon inte tar skit där heller för det förtjänar hon verkligen inte. Jag kommer sakna henne när hon flyttar. Jag är glad för hennes skull och hoppas det kommer gå kanon, men det kommer bli ett tomrum i stallet när hon inte är där. Hon får hälsa på ofta.. vi ska ju tävla bruksridning i vår ;)

Idag ska jag se om jag hittar skumremmen Evelina lånade och hade till Pebbans bett. Annars får jag fixa en ny. Den borde funka att ha som rem på Eldas bett så det inte vrider sig. Ska ta hem det tränset och fixa till det sista också, stör mig på en del detaljer. Ska nog ta hem chambonen också och korta av remmen en del för jag stör mig där också. Inte lätt hörreni. Oh vi har fått rörelseaktiverade lampor i stallet. Hur jäkla bra är inte det? Energibesparande både för lamporna och oss. Fast om man står still för länge blir det mörkt haha, då får man vifta lite så man syns igen.

Marie letar förresten sadel till sitt varmblod. Någon som har en sadel ni ska sälja?

Hepp.. göra något vettigt kanske? Eller slappa tills det är dags att göra något vettigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar