onsdag 29 januari 2014

Så himlans stolt över Kung Eldas!

För det första.. hur fin blev han inte i sin nya grimma? Allt klär en snygging förstås, men den var ändå lite speciellt fin. Kanske liiiite stor men den funkar. Han kan ju inte dra den av sig. 
Idag skulle vi träna lastning. Eldas problem är att han blir stressad så fort han fattar att han ska på transporten. Han sliter sig och springer helt enkelt åt andra hållet. Kommer man bara på rampen så kliver han rätt in och han har inte bråttom att komma ur den. Om man lastar direkt från trångt utrymme, tex från stallet, från ridhuset eller liknande så är det inga problem, då kliver han rätt på. Men det är ju inte alltid möjligt att göra så, så träning är nyttigt. 

Jag började direkt jag hämtade honom från hagen. Han var inte alls beredd eftersom man alltid går in och gör iordning honom först. När han fattade att han skulle på transporten blev han lite krånglig, men vi kom på. Jag får köra med kedja över nosryggen på honom, det är enda sättet jag orkar bryta när han försöker slita sig. Jag har testat att ha vanligt i grimman och man har inte en chans att hålla emot, likadant med kedjan under hakan, han böjer bara in huvudet och pressar, sen drar han. Det kan ju bli farligt när han sliter sig också. Nu hade jag lite kontroll och hade en chans att avbryta hans försök att slita sig. Han försökte krulla ihop sig för att få kraft att dra iväg, men märkte att det blev obehagligt så han slutade. Det blev inte direkt någon dragkamp av det hela utan han gav sig. 
Hans andra metod är att vända upp rumpan mot transporten, dels för att hamna i läge för att dra och dels för att det är rätt svårt att få på en häst som står med rumpan mot transporten. Men jag gav mig inte så när han krånglade fick han kliva upp på rampen från sidan. Vill han göra det jobbigt så får han väl det. 

Dagen slutade i alla fall med 6 lyckade tillfällen. Ibland gick han på flera gånger på raken eftersom han inte backade ut hela vägen utan stannade och filosoferade lite, då lockade jag in honom igen. Väl inne i transporten fick han massa godis att mumsa på. Det nya med smak av mango/honung var uppskattat!

Mellan tillfällena hade vi en mys/pysseldag i stallet. Jag friserade hovskägg och man. Han fick bli rejält genomborstad och svansen reddes ut totalt. Han hade varit lite dålig i magen så jag flätade upp svansen på honom så blir den inte så skitig. Så vi stod i stallet, gick ut och lastade, sen in och fortsatte, ut och lasta osv. Som sagt, de två sista gångerna gick superbra! Efter sista gången gick vi direkt ut till hagen. 

Jag är så stolt över honom! Han krånglar ju inte av envishet eller för att vara dum. Han blir stressad och hans reaktion är att fly. Det gäller att kunna bryta innan han har börjar dra iväg, för då har man inte en chans i världen att stoppa honom.

Bildbevis också, där backar han precis ut ur transporten. Ser ni snygga grimman? Älskar!
Och svansen som nog får vara flätad en stund. Det fastnar mindre is och sånt i den sen också. Eldas har riktigt tjock svans så det tar ett tag att reda ut. Han får liksom dreadlocks i den för att den är lite lockig. 
I morgon ska vi tömköra lite tänkte jag, bara de har två transporter till ridhuset så vi får plats. Jag ska rida lektion på fredag så det kanske blir trist för honom att jobba i ridhus två dagar på raken annars. 

Sa jag att jag älskar nya grimman förresten? Den matchar hinken perfekt!
Älskade superhäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar