torsdag 30 januari 2014

Ryktesspridning

En tjej på min facebook har nyligen råkat ut för ryktesspridning. Tydligen är hon otrogen och ligger med alla. Problemet är att hon inte har någon pojkvän, det är ganska svårt att vara otrogen när man är singel. Avundsjuk tjej vars kille tittat för mycket på henne kanske? Eftersom de inte vet om att hon är singel kan det ju inte vara någon som känner henne allt för väl som snackat.

Jag funderar på hur sånt uppkommer. Skvaller kan jag förstå, folk snackar om en gemensam bekant och vad den nu hittat på, men rykten om en människa man inte känner? Vilket nöje får man ens ut av att sprida rykten om en människa man aldrig träffat? Har man inte ansvar för att vara lite källkritisk? Jag menar, har man aldrig själv träffat personen så har man ju ingen aning om vad det är man sprider egentligen.
Det kan handla om vad som helst.. att någon är otrogen, brottsling, hästsamlare, djurplågare. Har du aldrig träffat människan utan bara sprider det någon sagt kan man ju säga vad som helst. Nu när sociala medier är så stort kan saker sprida sig och bli så enormt. För inte allt för länge sen blev ju en man uthängd som pedofil, något som en ovän spridit ut och folk sen skickade vidare utan att känna mannen.
Ska man snacka skit om människor man aldrig träffat får man nog fundera på om man inte har lite fattigt liv.

Jag kommer ihåg en måndag när jag kom till skolan under gymnasietiden. Jag fick då veta att jag festat under helgen och legat med en kille. Problemet var att visst jag hade festat, vi hade förfest hemma hos mig och var bara tjejer. När de andra drog in till stan stannade jag hemma. Jag tror inte jag och mina föräldrar hade någon vildare fest långt in på natten.
Men jag hörde från flera stycken att "folk" hade sett mig med den här killen och att han sagt att vi låg med varandra. Det kanske är fördelen med rykten, andra vet vad man gör/är nr man själv inte vet det.

Nej men.. var lite kritiska när det gäller snack om folk. Bilda er gärna en egen uppfattning innan ni sprider ut massa skit. Det är inte så kul att höra att det snackas om att man är ett luder/hästsamlare/djurplågare whatever. En bekant fick besök av länsstyrelsen på grund av rykten. Ingen gick till henne för att kolla fakta, folk snackade och någon ringde och anmälde till slut. Det fanns inget att anmärka på och om folk tagit reda på sanningen istället för att bara sprida illviljan vidare så hade de märkt det själva.
Så.. ha egna uppfattningar först. Måste man snacka om folk man aldrig ens träffat så får man väl säga att "Kalle tycker att Pelle är dum", eller nåt sånt. Då sprider man det inte som en sanning i alla fall. Fast varför ens prata skit om en människa man inte känner? Speciellt om den man pratar med inte heller känner människan. Vad är syftet?

Det blev ingen tömkörning idag. Tjejernas ridlärare var sjuk så de skulle inte iväg. Kanske lika bra, inte helt härligt väder att köra transport i. Hoppas det är bättre väder i morgon när jag ska rida lektion. Hoppas absolut det är bättre väder på tisdag när Eldas ska till equiterapeut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar