lördag 1 mars 2014

Anledningen till varför Pessoabett borde gömmas längst ner i en låda och aldrig plockas fram

Bettnörden har bettnördat igen och ser att pessoabett ligger på rea lite överallt. 50 kr för ett bett, vilket kap!
Jajamen, om ni vill använda det minst logiska bettet som finns. Bara för att jag inte kan sova kommer en lektion i "varför pessoabettet inte är bra".

Så först: Pessoabett hör till gruppen hissbett INTE hävstångsbett vilket man läser om hela tiden. För att rent fysiologiskt få hävstångskraft måste du ju ha en till punkt. Tänk på att du har en stor sten och ett järnspett. Du kör under spettet under stenen och börjar knuffa och bända. Tänk sen att du lägger en mindre sten under järnspettet, så det blir som en gungbräda = där har du hävstången som i hävstångsbett. Kedjan under hakan är då lilla stenen under spettet..kan man säga. Pessoa har ingen kedja = inget stopp någonstans.

Tanken är: sidostycken i de små ringarna överst, tyglarna i de små ringarna underst. Har man tygeln och/eller sidostyckena i stora ringen blir ingen större skillnad mot ett vanligt tränsbett. 

Hissbett verkar på flera olika sätt, vilket är problemet.
Först: när man tar i tygeln vrider sig bettet bakåt. Det saknar kedja och kan alltså vrida sig hur långt bakåt som helst, hela 180 grader funkar. Det är väl inget problem i sig om inte de andra delarna av bettet ställde till problem. Skulle du sätta en liten ögla i ett vanligt tränsbett så kan väl det också snurra runt flera varv, det enda som händer är att mundelen blir bakvänd vilket inte är så skönt, men bettet ligger på samma plats.

Pessoat ska ju då fästas i de små ringarna överst, det gör att när bettet roterar kommer nackstycket dras med framåt/neråt. Skitbra om man har en vildhjärna som vill gå med huvudet i himlen hela tiden..eller hur? Här kommer avsaknaden av kedja in i bilden igen. En kedja under hakan förhindrar rotationen av bettet. En korrekt spänd kedja ska tillåta bettet att vridas 45 grader från ursprungsläget, sen ska det ta stopp. Många tror att en lösare spänd kedja är snällare mot hästen, men det är det inte för då vrids bettet mer.

Problemet med ett bett som kan snurra fritt? Jo sidostyckena kan ju inte bli längre än de är så de kan bara följa med en begränsad del neråt/framåt. Vad händer när sidostyckena tar stopp, men bettet fortfarande kan vridas hur mycket som helst? Jo sidostyckena börjar ge verkan som hävstång och pressar bettet upp mot tänderna på hästen. En kedja stoppar den inverkan, då ligger bettet på samma plats, på pessoat höjs hela mundelen upp mot kindtänderna. Forsätter du dra i tyglarna, åker bettet högre upp mot tänderna. Man kan alltså dra bettet så att underdelen där tyglarna fästs pekar rakt mot dig som ryttare, då har sidostyckena också sett till att hästen inte längre kan ha munnen stängd för att bettet ger ett sånt tryck på tänderna. Släng gärna på en hårt spänd nosgrimma på det så kan ni ju tänka er hur skönt det blir för hästen när den inte ens kan gapa för att komma ifrån smärtan vid tänderna.

Så vilka signaler skickar vi just då till hästen? Jo tryck på nacken säger ner med huvudet, men tryck mot tänderna säger upp med huvudet. Vilken är enda utvägen för hästen? Böja in huvudet mot bringan. Då hamnar munnen i ett sånt läge så bettet istället för att åka upp mot kindtänderna, klämmer mot käkbenet när sidostyckena ger sin kraft.
Här är problemet: folk säger då "Ahhhh vad fint h*n går på tygeln" Ja för att komma undan att bettet mosar kindtänderna ja. Mer falsk form kan man knappast få. Pessoat är inte enda bettet som funkar såhär, alla hissbett funkar såhär.

Kan man göra det vettigare genom att sätta på en kedja? Ja det skulle man kunna göra... om pessoa fanns som raka bett. Dessvärre har jag aldrig sett ett rakt pessoa, alla jag har sett har varit 2-eller 3-delade. Som jag sagt förut ska ALDRIG bett med kindkedja vara delade. Kedjan gör ju i så fall att bettet böjer sig runt käkbenet som en nötknäckare. Det gör ont på käkbenet och har man tvådelat bett lär det så upp i gommen. Så nej, pessoa blir inte bättre med kedja. Pessoa är helt enkelt alltid skit.

Så varför har vi ett sånt bett?
Hissbett är vanliga inom westernridning och det är därifrån de kommer. Tänk nu på skillnaden, den stora skillnaden, mellan engelsk ridning och westernridning... Just det, hur mycket rider westernryttare med tyglarna? Man ser inte westernryttare sitta och dra i tyglarna, de styr inte ens genom att dra i ena tygeln. Så, har man ett hissbett inom western och det används rätt är hjälperna så minimala så man kommer aldrig till läget där bettet vrider sig upp mot tänderna. Kanske att det blir så vid en nödbromsning eller nåt, men de hänger aldrig kvar i det läget. Kan de inte rida korrekt western så är de inte mogna att rida med hissbett, ungefär som att skogsmulleryttare inte slänger in ett kandar i munnen på hästen.

Kolla då istället på hur det kan se ut när någon rider en hoppbana på en het häst. Oj vad man bromsar, bromsar och bromsar. Sätt gärna på ett pessoa då så kommer man snart se skador på tänderna av allt tryck som hamnar där.

Enda gången jag kan tycka att pessoa och liknande kan vara okej är om man rider med två tyglar och endast använder pessoainverkan som en nödåtgärd om hästen sticker. Det gör inte att effekten av bettet blir bättre, men då handlar det förhoppningsvis om sekunder av obehag. Att rida dressyrpass med hästen "så fint på tygeln" på ett pessoa är inget annat än elakt. En häst ska inte behöva gå i "form" för att det är enda sättet att undkomma smärta.

Här över är amerikanska gagbett. Det är samma inverkan men mindre valfrihet på skänklarna och skänklarna är längre. Sånt har jag sett rakt och skulle då kunna användas med kedja, men längden på skänklarna gör det skarpt då också. 

Här är ett sk gagbett. Samma inverkan som pessoa, men här syns det tydligare. På gagbett har man speciella sidostycken som löper genom hål i bettringen och man fäster tygeln i sidustyckena. När du drar i tygeln blir alltså sidostyckena "kortare" och bettet dras upp mot kindtänderna. Folk tycker gärna att gagbett är extrema, djurplågeri och usch vad hemskt. visst.. men funktionen är ju samma som på pessoa: tryck i nacken och tryck upp mot tänderna. Hur många skulle rida en hoppbana på ett gag? Gag är skarpare på så sätt att man ju kan dra upp bettet mycket längre, ett pessoa tar åtminstone stopp när man dragit så långt så det pekar rakt bak mot ryttaren. 
Jag kan erkänna att jag ridit på ett gagbett. Jag red då med två tyglar, en i stora ringen = bettet dunkar som ett vanligt tränsbett, sen hade jag andra tygeln där tygeln ska fästas.Jag använde i stort sett bara tygeln i stora ringen, men red en urstark arbetshäst som ibland ville sticka och jag ville ha en nödbroms. Jag behövde bara ta i nödbromstygeln så bromsade han, jag vill inte ens tänka på hur han hade reagerat om jag red på den tygeln hela tiden, eller blev hängande i den tygeln. 

Jag tycker gagbett är ett ärligare bett. Det ser ut precis så som det inverkar, ingen kan inbilla sig att det har en annan inverkan eller att det är ett milt bett, då har man ju verkligen ingen koll. Det är det förrädiska med pessoa, det syns inte hur det inverkar. Man luras att tro att det är som alla andra bett med hävstång (även om det inte är hävstång) kanske tror man till och med att det är snällare för att den där hemska kedjan ju måste göra ont, när det är kedjan som räddar kindtänderna. 
Jag blir lite ledsen när jag ser att många unga får rida på pessoa och sliter och drar, eller hur man gärna sätter ett pessoa på starka hästar som inte vill jobba i form. Visst, är hästen såpass lyhörd så det räcker med en lätt förhållning så kör på. Bättre det än att hänga och slita i ett tränsbett, men att hänga och slita i pessoa? Nej.. ta själva en järnbit och tryck mot tänderna allt vad ni orkar och se om det är så härligt. 
Pessoa kallas ofta "gå på tygel bett". Tacka fan för det om det är enda utvägen för att slippa smärta. Problemet är att hästen gör just det: böjer på nacken. Den jobbar inte rätt med ryggen, slappnar inte av och har inte med resten av kroppen. Oftast går den alldeles bakom lod och fanns inte bringan i vägen skulle den säkert börja på nacken lite till. 

Nej.. släng de där jäkla betten åt h-e. De hör hemma hos westernryttare som är extremt lätta på handen,eller möjligtvis någon som rider med två tyglar och bara tar i "pessoatygeln" i nödfall. Och nej.. ett delta gör inte saken bättre. Släng dom bara, smält ner dom och gör nåt fint av dom. Sätt upp dom på väggen och ha som armbandshållare eller nåt. Sätt dom inte i munnen på hästen. 

Det var dagens predikan. Många håller säkert inte med men det skiter jag i. Kolla hur det funkar rent mekaniskt så fattar ni grejen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar