fredag 1 november 2013

Att slakta en sadel och samtidigt uppfinna nya svordomar

Så det var dags att byta ut koppjärnet i sadeln då. Sadeln var lite bred men man kan justera det lite själv genom att byta koppjärn. Det är ett u-format järn som håller ihop sadeln typ. På hemsidor står det att man lekande lätt kan byta det där alldeles själv... Jo eller hur.


Såhär såg sadeln ut när jag började. Man fick skruva ur de där skruvarna som man skymtar den ena av. Sen fick man dra tillbaka kåpan lite så visade sig insidan på sadeln.
     Såhär såg det då ut under kåporna. Det är den blå järngrejen som skulle bytas ut mot ett som var lite smalare, alltså lite mer böjt. Det blå järnet skruvades ur med två skruvar. 

Det var ju faktiskt enkelt, men saker är ju alltid enklare att ha isär än att sätta ihop igen. Men ut med skruvarna och plocka ut järnet bara.

Som ni ser på bilderna under här var ju det svarta järnet smalare och sadeln protesterade då lite. Sadeln hade ju anpassat sig efter det blå järnet. Här kom slitet in. Först fick jag trycka ihop själva sadeln en stund så den blev lite smalare. Sen fick man kämpa för att få skruvarna att passa i hålen. Jag trodde ärligt talat att det var olika längd på järnen där ett tag, fel modell eller nåt, för inte faen tänkte någon skruv passa i nåt löjligt hål. Här kom då svetten fram i sällskap av många svordomar, varav en del helt nya. Jag övervägde att elda upp sadeln i kaminen, men eftersom jag inte får elda i den så slet jag vidare.

Till slut satt skruvhelvetet på plats och sadeln kunde milimeter för milimeter tvingas ihop. Det var inte utan protester, men den fick ge upp helt enkelt. 

Slutligen fick man sätta tillbaka de där yttre skruvarna, vilket var hemskt mycket enklare än de inre skruvarna och..tadaaa! Hel sadel igen.

Det blev inte blod, svett och tårar men det blev en jäkla massa svett och svordomar. Tårarna kommer i morgon om jag lägger på sadeln och vi inser att det blå järnet nog faktiskt låg bättre trots allt.


Nu blir det belöning i form av potatisgratäng och fläskkotlett.

Trevlig fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar