lördag 2 november 2013

Skithundar och eldnaglar

Käre Zaxon, den matbesatta hunden, rotade i soporna i natt och hittade ett ben efter en fläskkotlett. Han får aldrig ben, eller jo märgben men inte andra ben. Man ska ju inte ge fläskben heller så de kan flisa sönder magen, men sånt fattar ju inte Zaxon. Så efter att ha haft kalas i natt har han haft diarré halva dagen. Det har blivit en del spring ut med honom och han har inte fått någon mat idag. Nu har magen lugnat sig så i morgon får han mat igen. Han är inte nöjd över att få en svältdag men det är snabbaste sättet att få ordning på dålig mage.

Jag skulle ridit en tur idag, i nyfixade sadeln, men jag vågade inte lämna Zaxon ensam. Så kul är det inte att torka diarré. Så det blir en tur i morgon innan jag styr mot föräldrarna och Värmeland. Dessieponnyn skulle med i morgon så det blir en lugn tur och jag tänkte passa på att testa hackamore på Eldas. Jag har plockat ihop ett röd/svart träns. Eldas är ju svart så han passar i allt, perfekt!

Jag har sagt att jag är bettnörd va? Jag älskar bett, läsa om inverkan och funktion. Förr hade jag nog en del åsikter som inte alltid var mina egna, grundade på egen kunskap. Nu har jag läst på istället och kan utifrån det bilda mig en egen uppfattning. Det är inte den enda stora sanningen förstås, men det är min uppfattning utifrån fakta.
Hästtandläkare säger att man ska variera bett för att undvika obehag i hästens mun. Har man alltid samma bett ligger det och trycker på samma ställe hela tiden och man kan få problem. Har man lite olika bett blir inte "slitaget" i hästens mun på ett ställe hela tiden.
Själv föredrar jag raka bett vid körning, gärna tredelat vid ridning och gärna också ett bettlöst alternativ. Men det viktigaste är ju att hästen trivs. Ibland gillar de bett som man själv inte gillar alls, men så länge inte bettet är dåligt och gör skada på nåt sätt så får man gilla läget och lyssna på hästen. Jag föredrar fasta bettringar tex för att inte riskera nyp i mungipan, men en del hästar föredrar det rörliga.

Åter till ämnet jag skulle till. Jag är en lat människa och orkar inte krångla med att byta bett på träns, vilket innebär att jag har ett träns för varje bett jag använder. Det i sin tur innebär att jag har en jävla massa träns. Jag har gjort mig av med en del och sålt av dom, men har en del kvar. Egentligen är jag inte en tränsmänniska alltså.. utan bettmänniska som är bekväm av sig.

Så i morgon bär det av mot föräldrarna på eftermiddagen för att få vinterdäck på bilen och umgås lite. Jag stannar väl 1-2 nätter, får se hur det blir. Hoppas Zaxons mage håller sig i schack så vi inte har en diarréolycka i bilen mitt i skogen. Då skulle jag bli deprimerad.

Oh målade naglarna idag också. Lite nöjd faktiskt. Sov så gott!

We don´t need no water let the motherf***er burn, burn motherf***er, burn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar