onsdag 13 november 2013

Apropå att vara bettnörd

Evelina ville prova annat bett på Pebban, gärna ett med d-ringar som inte åker in i munnen så lätt. Som tur är har Pebban den fina storleken 12.5 cm, vilket jag har en del av. Så jag drog fram passande bett och frågade vilka hon ville testa.

Uppifrån och ner:
Fullcheek med parerstänger. Ser kanske lite elaka ut, men är ett vanligt snällt bett. Det är som ett vanligt tredelat, förutom stängerna på sidan. Stängerna hjälper till att göra tygeltag vid svängar tydligare då en större yta ligger an mot kinden. Bra på unghästar tex.

Ett vanligt rakt bett. Ja inga konstigheter. Ett rakt med fasta ringar som inte nyper kinderna.

Baucherbett. Ett helt vanligt bett också. Enda skillnaden är att man sätter sidostyckena i de små ringarna och tyglarna i de vanliga ringarna. Det blir ingen hävstångsverkan eller liknande, det ligger an mot kinden lite mer bara. Inbillar mig att det ligger lite mer still också eftersom sidostyckena är mer fast i de små ringarna.. om det verkar logiskt. Annars funkar det som ett helt vanligt tvådelat bett.

Sen ett vanligt tvådelat "eggbett". Enda skillnaden är att bettringarna inte glider och därmed inte nyper läpparna lika lätt. Annars exakt samma funktion som ett vanligt tränsbett.

Även om betten kan se lite annorlunda ut har de samma effekt. Många blir förskräckta och dömer ut bett alldeles för snabbt för att de inte fattar hur de funkar. Det är ju bättre att fråga om man inte riktigt vet hur de inverkar. Många köper bett utan att förstå hur de bör användas, vilket är synd.

Ja bettnörd som sagt. Jag älskar bett, tycker det är roligt att testa lite olika. Det är nyttigt att ha olika bett till hästen också så man bör inte alltid rida med samma. 

Nåja, nu har ni sett min passion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar