söndag 17 november 2013

På tur med nya selen

Vi testade nya selen idag, jag och herr Eldas. I väntan på att herr stallägare ska svetsa fast en svängel på vagnen så tog jag några läderremmar och en kraftig karbinhake och gjorde en provisorisk lösning. Vagnen satt ju kvar nät vi kom hem också.
Med ny sele kommer massa fix med att ställa in sele, alla remmar hit och dit. Eldas hade INTE tålamod till det. Han tröttnade rätt snabbt och tyckte att jag var den långsammaste människan på jorden. Så lite stressad insåg jag att bakselen hamnade lite långt bak, draglinorna behöver nog kortas ett hål och jag fäste linorna till bakselen hur skumt som helst. Gör om gör rätt. Just ja, skakelfästena skulle höjas också. Trots allt fick vi en fin tur i solen.

Jag trodde Eldas skulle vara lite seg efter gårdagens övningar men där hade jag fel. Han kom traskandes så fort han såg mig i hagen. När vi körde ut sen öste han på i full trav så jag fick sitta och bromsa hela tiden. Det sprutade grus överallt när han öste på. Jag som planerat en lugn och fin tur bara för att få sträcka på benen efter träningen igår. Han kanske saknat att vara framför vagn lite också, det var ett par veckor sen sist. Det blir lite så när man vill göra mycket och allt är så roligt. Nu kommer vi rida lektion en dag i veckan och Gunsan rider två dagar. Då har jag två-tre dagar kvar. På det vill jag rida, köra, tömköra. Rida ut och klättra eller gå i skogen, köra fint och stilla eller ösa runt och träna svängar, tömköra massa bomar och klurigheter och tömköra på volt för att få fram lägre form. Vad ska man välja först?

Jag och Cissi pratade lite idag så jag ska försöka tömköra honom med chambon några gånger. Chambon är en hjälptygel, men enligt mig den bästa hjälptygeln. Den hjälper hästen att få ner huvudet och hamna i en lägre form och jobba annorlunda med kroppen. Skillnaden är att den inte syftar till att böja nacken och "gå på tygel" utan bara sluta hålla huvudet högt och springa runt med sänkt rygg. Den inverkar som en martingal också, dvs den inverkar enbart när hästen slänger upp huvudet, så länge hästen går avslappnat tar inte chambonen i alls. Så jag ska testa så får vi se hur det går. Eldas är ju ändå typisk travare och springer gärna med huvudet rätt upp.

Nåja, lite bilder från dagen. Klantarslet fick inga bilder på hur ekipaget såg ut med Eldas i fina selen, men kanske lika bra det så får ni se oss när utrustningen sitter på rätt plats istället.

I morgon är det hästledigt och tisdag ska jag följa med Cissi med hennes Maya till veterinären.


"Ohh en människa, jag kommer!"



"Du glömde väl inte moroten?"

Nya fina tömmarna, lite svängel och draglinor

Vi blev förföljda av en lastbil och smög upp i skogen en bit


Soliga, härliga dag

Vi mötte en liten ponny ju. Hur söt som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar