fredag 18 april 2014

Med Zaxon på akuten... skillnad på veterinär och veterinär..


Mmm det går bra nu. Först 8 st 2:or på besiktningen sen akuten med Zaxon. Tur att man är så rik... om jag hade kunnat betala i hundhår alltså.

Zaxon blev klippt idag som synes. Fram med fårsaxen, vilken fungerade skitbra, lite för bra. Den nöp rätt fult i skinnet på vissa ställen. Vanliga maskiner gör ju inte riktigt det. De är inte så glesa så huden kommer in vid skären. Nu fattar jag ju hur det hela funkar.. och inte funkar.. så nästa gång blir det bättre.. om jag inte lyckas låna en hästmaskin och tar det säkra före det osäkra.

Hursomhelst, maskinen nöp skinnet på bringan där han har massa extraskinn som hänger. Först såg det ut som ett skrapsår typ, men eftersom jag inte vågade klippa mer där då var massa päls i vägen. När jag kom hem och klippte med sax såg jag att det lossnat en skinnflik. Jag ringde såklart veterinären (hej hönsmamma) och de spekulerade i om jag kanske måste sy. På jouren i Kumla kostade det 1600 att bara komma innanför dörren, men jag hittade en vanlig klinik som hade öppet längre. Perfekt!

Åkte dit och fick Zaxon kollad. Jo han måste sys. 3 stygn på ena stället och 2 på andra. Dessutom måste han sövas. Jag frågade om hon inte kunde fixa det med lokalbedövning, Zaxon är ju en himla snäll hund och hade säkerligen legat still. Att söva en såpass gammal hund känns lite onödigt. Men nej det gick inte. Nu kunde hon inte söva honom heller eftersom han ganska nyligen ätit.
Så jag frågade om alternativa behandlingsmetoder: klistra, tejpa, bara låta det vara och tvätta/bandagera. Nej, han måste sövas och han måste sys och det kunde inte hon ordna. Iväg till annat ställe alltså.

Ringde Kumla igen, de kunde erbjuda tid kl 10 på morgonen. Ehhh.. okej?
Ringde då Strömsholm som tog emot. Hann jag dit på 45 minuter kostade jouren 1020, annars 2300. Jag hann.. ehum. 
Där fick vi vänta... och vänta.. Sisådär 3.5 timme senare kom en veterinär ut och undersökte Zaxon i väntrummet. Ja det stora skulle man kunna sy, det lilla var så litet. Men det stora var inte särskilt snyggt och hon ville inte riktigt sy igen om det var orent. Så nej han skulle inte sövas.. inte ens sys faktiskt. De tog inte ens in för att spola rent och lägga om. Jag fick åka hem med order om att tvätta med ljummet vatten och ge antibiotika. Han fick en spruta antibiotika på plats också.

Så.. resultatet: 4 timmar på akuten + nästan två timmars restid. 2145:- fattigare + bensinkostnad. För vad? Hem och tvätta med ljummet vatten och käka antibiotika. 

Hade inte den jäkla veterinären här i stan kunnat ha det som alternativ kanske? När jag själv frågade om det gick. Nu får vi väl se hur det läker.. det kanske går åt helvete.. vad vet jag? Veterinären trodde det skulle gå bra, såren går inte ner under underhuden liksom, utan går ovanpå lagret som håller ihop allting. Visst det blir inte snyggt och ärrfritt, men hunden har väl päls. 

Smått irriterad känner jag mig. Såret sitter så himla dumt så han skulle behöva ha tratt, men tratten skulle skava på såret. Så han springer runt i en modifierad långärmad tröja så han inte kan slicka på såret. Snyggt. 

Det går bra nu ja.. Dessutom insåg jag att han har en stor utbuktning på magen på ena sidan. Han har haft det länge, men utan päls blev den enorm. Passade på att fråga vad veterinären trodde men hon hade ingen aning. Kunde vara nån vätskeansamling/blodansamling, kunde vara fettknöl, kanske bråck i magen eller allas favorit: tumörer. 
Han ska vaccineras nu snart så ska prata med dom om ultraljud då. Han är ju inte alls hälsopåverkad. Är det ofarligt så får han väl ha sådär tills han blir påverkad. Är det farligt så får han väl ha en fin sista sommar så kan vi sluta leva sen i höst. 

Härliga tillvaro... älskade hund. Alla i väntrummet ojade sig över hur söt han var, hur snäll och fin han var osv. Det är han.. världens bästa Zaxon. Han fyller 11 nästa vecka.. det är alldeles för mycket. Önskar han vore typ 5 år och att vi hade minst 10 fina år kvar. Men en dag i taget.. Nu ska såren läka (jäkla hund skrek inte ens när jag råkade klippa honom, hej världens sämsta matte) så tar vi ultraljud sen. Sen får vi se vart det tar vägen.

Nu ska jag äta i alla fall. Har ätit frukost och några räkor idag. Planeringen blev ju sisådär. Föräldrarna kommer i morgon och jag har inte städat. Härliga tider.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar