torsdag 17 november 2011

Kroppsuppfattning och missvisande BMI

Jag hittade en blogg, ett projekt som handlar om att visa kroppar precis så som dom ser ut. Människor har själva fått skicka in bilder på sig och visas precis så som dom är. Det är ingen porrsida, men en del är helt nakna, andra har lite kläder. Det är inga utmanande poser utan bara en kropp helt enkelt. Om ni klickar på bilder här intill så hamnar ni på sidan. Nu har ni blivit varnade om att nakenhet förekommer, men inget snusk. Inga erigerade penisar eller utfläkta vaginor alltså.

Alla storlekar förekommer på sidan. Kan tycka det är lite synd att majoriteten är unga människor under 25 år men det är ju mest för att man annars fått en större variation. Men det finns äldre människor där också. Långa korta, anorektiska och feta och allt däremellan.

Bilderna har ålder, vikt och BMI skrivet. Det är det som var mest intressant, hur jäkla fel BMI kan visa egentligen. Det finns smala kroppar som räknas som överviktiga enligt BMI. Jag skulle kalla personen alldeles normalviktig, inte ens lite lite småmullig. Hur kan då BMI visa på övervikt? Ja kanske personen har större bröst än medel, eller kanske har muskler, men det ser då ut som en helt vanlig smal person. Samma åt andra hållet, man ser kroppar som jag skulle vilja påstå är underviktiga där benen syns rätt tydligt, men enligt BMI är de normalviktiga.

En annan aspekt är förstås hur vriden kroppsuppfattning människor har. Man ser kroppar som ser alldeles "normala" ut om man får använda det uttrycket. Ingen övervikt, inga missbildningar, inga konstigheter och ändå läser man att personen bantat i hela sitt liv, eller hatar sin mage, rumpa, lår, armar, ärr osv. Så himla tråkigt! Speciellt unga tjejer som har fått kvinnliga former, alltså inte en stor ölmage utan höfter, bröst och höftbenen är inte synliga längre.. då ska det börja bantas. Synd!

Jag kan se på bilderna och se hur min kropp såg ut när jag började banta. Ja det var ju en jävla massa kilon mindre än jag har idag. Varför började jag banta? Jaja jag var inte smal, jag har alltid varit tjockisen, men vafan jag var ju fin! Jag kan se kroppar som ser precis ut som jag såg ut och tycka att det är fint. Hur ser jag ut idag liksom? Jag tror att det sämsta jag någonsin gjort i mitt liv är att börja banta. Får jag ångra en sak så är det bantandet. Tänk om jag struntat i att banta, skitit i alla som sa att jag var tjock och borde banta, då kanske jag fortfarande sett ut sådär idag? Tjock visst, men rörlig, hade självförtroende och var fin! Överviktig men inte sjukligt överviktig. Tänk om de som då sa att jag borde gå ner i vikt hade vetat hur det hela skulle sluta? Då hade de nog hållit tyst och sagt att jag var alldeles fantastisk precis så som jag var.

Så.. kolla in sidan.. förundras över hur värdelöst BMI är som måttstock på hälsa, förundras över hur människor kan se så felaktig bild i spegeln och främst... tyck om dig precis som du är. Du är bra! Börja aldrig, aldrig banta.

Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar