fredag 12 november 2010

Oansvariga skitungar borde inte skaffa hund!

Nej det är ingen ödmjuk rubrik men jag blir så ledsen i hjärtat av att kreti och pleti skaffar hund utan en aning om vad det innebär.

Jag kollar blocket för skojs skull och för att få dregla över alla raser jag önskar jag kunde ha. Men jag blir samtidigt redigt förbannad över alla dessa omplaceringshundar som finns där. Några random påhittade exempel:

* 4 månaders valp omplaceras pga tidsbrist. - Ja då har de haft hunden i ungefär 2 månader och insett att en hund visst tar lite tid och energi för att bli bra. Nämen oj!?!

* 7 månaders omplaceras pga ändrade förhållanden. - Ungefär här kommer väl lite trots med in i bilden. Den där söta staffevalpen tuggar sönder halva hemmet för att den är understimulerad. Kanske har man slarvat med rumsrenhetsträningen så hunden fortfarande inte är rumsren. Kanske osäkerhet har börjat visa sig i form av utfall mot människor/hundar/soffor och stenar. Jobbigt. Bäst att göra sig av med hunden.

* 15 månaders omplaceras pga ändrat jobb/barn/tidsbrist. - En hund blir sisådär 10 år. Om man har planer på att någon gång inom de närmsta 10 åren skaffa barn och inte vill ha barn och hund samtidigt. Skaffa inte valp! Svårare är det faktiskt inte. En hund är ingen leksak som används tills man lyckas klämma ut en unge. Sen om barnet och hunden inte funkar pga allergi, hunden blir stressad eller liknande.. ja det kan man faktiskt inte förutse. Men saker man kan förutse bör man fundera på.
Likadant om man är arbetslös och skaffar hund som sällskap eller för att ha nåt att göra. Planerar du vara arbetslös de närmsta 10 åren? Nej.. då får man under tiden fixa en lösning så man kan ha hund och jobba heltid samtidigt alternativt bli daghusse/dagmatte åt någon annan som jobbar och har hund. Win-win.
Tidsbrist. Ja om man läser på lite innan så inser man att en hund tar tid och engagemang och kostar pengar. Du har skaffat hund, då får du se till att ha tid. Det är DITT jävla ansvar.

* Diverse ålder omplaceras pga nåt skitproblem. - Igen en hund lever sisådär 10 år. Det är en levande varelse. Man får lägga ner blod svett och tårar. " men jag hörde att min hunds syskon också skäller på folk, då är det inte mitt fel och vi kan sluta jobba. Nej din tattare, det är fortfarande ditt fel och det går fortfarande att jobba bort. Bara för att två människor köpt hundar med dåligt psyke och misslyckats säger det inte att det är förutbestämt att misslyckas pga generna. Det säger bara att man får jobba hårdare.
" Min hund kan inte vara ensam hemma" - problem som ofta uppstår när arbetslösa skaffar hund som de släpar med överallt och sen hux flux börjar lämna ensam. Man får träna, blod svett och tårar igen. Min hund tuggade golvlister och slaktade skor i början. Nu sover han, snor mat om man låter det ligga inom räckhåll men det gör han om man är hemma också.
"Min hund är inte rumsren" - Dags att gå till veterinären och kolla så hunden inte har UVI kanske då. Eller läsa på om rasen igen då vissa raser har den otrevliga egenheten att ha svårt för rumsrenhet. Men återigen, det betyder inte att det inte går, man får bara jobba hårdare.

Jag blir bara så ledsen på folk som inte använder den där lilla hjärnan dom har. De ser bara en söt vovve och "he-begäret" vaknar till liv. Sen blev det jobbigt och besvärligt och då skiter man i det. Det är inte ofta man ser renrasiga hundar som omplaceras. Oh I wonder why.. eller nej det gör jag inte. Tattare har inte råd med en rasren schäfer så man köper en låtsasschäfer och skyller sen på dåliga gener. Duh! Det är som att köpa en fejk versace och sen gnälla när färgerna bleknar eller sömmarna spricker.

Men jag klagar inte på blandraser, det är inte det mitt inlägg handlar om. Har själv en fyrkorsning och han var ingen lek när han var liten. Han var galen och arg. Han svarade upp vid tillsägelse och jag trodde jag skulle få en mördarhund. Han är inte perfekt.. absolut inte.. och de olater han har handlar om att JAG inte lagt ner tid och energi på att jobba bort det. Men aldrig skulle jag ge bort honom för det. Han är ju mitt liv.

Ännu värre är ju att de här idiotmänniskorna inte har mer vett än att skaffa ny hund direkt. Ja för nästa hund kanske inte har några olater och man kanske inte måste jobba med den hunden. Jo man måste jobba med alla hundar, bara lite olika. Det är ingen skam i att misslyckas med en hund. Alla vet inte allt från början. Men då får man bli intresserad, söka hjälp och råd, gå olika kurser. Framförallt LYSSNA på erfarna människor och inte bara bli sur.

Nej jag tycker att folk som omplacerar en hund utan vettig anledning borde ha hundförbud i typ 2 år eller nåt. De som omplacerar av en vettig anledning brukar nämligen ha tillräckligt många fungerande celler i hjärnan för att inse detta själva och vänta till ett bättre läge. Hundar är inga jävla leksaker som man köper och byter, Det finns inga ursäkter för att ha en "dålig" hund. Avel och gener påverkar en del självklart. Men det GÅR att jobba runt det. Det går att få en livrädd hund såpass lydig så att den väljer att gå hos dig istället för att skälla på folk, det går att ensamhetsträna hundar. Allt går, det är bara en fråga om kunskap, tid och intresse. Misslyckas man så får man ta på sig att man har misslyckas, inte att hunden är trasig.

Min hund är skällig och kontrollgalen. Jag har misslyckats i att få honom tyst. Visst han är schäfer och vallhund. Men det betyder bara att han är benägen att vara högljudd och att hans instinkter säger åt honom att ha kontroll på allt. Ett väl inlärt kommando hade vunnit över det. Men jag har inte lagt ner den energin som behövs. Jag valde att göra honom mindre stressad, mindra osäker och få en snäll hund helt enkelt. Idag har jag en hund som älskar människor, funkar med alla hundar, hästar, katter, papegojor, marsvin, degusar och annat vi stöter på. Japp han skäller och ylar när han blir uppspelt och glad. Japp han är polis och vill hålla ordning på alla. Men jag älskar honom och det brukar de som möter honom också göra.

Så, mer status till hunden. Tänk efter före. Om man måste omplacera en ung hund utan vettig anledning så är det för att du som människa är dålig hundägare. Skaffa då inte en ny hund. Gå kurser, läs böcker, erbjud dig vara dagmatte...öva ett tag.. så kanske det går bättre nästa gång.

Herregud om jag hade sagt ja till alla mina impulser hade jag idag suttit med en vit herdehund, en grand danois, en amstaff, en kinesisk nakenhund, en pincher, en bostonterrier, en blodhund, en weimaraner... and the list goes on and on. Ja plus alla blandraser däremellan. JAg hade varit en crazy dog lady. Men jag har inte tid, eller råd. Hunden käkar märkesfoder för nästan 500 i månaden. SÅ rik är jag inte. ( Ja just.. ni som köper doggy och skit till era hundar borde också få spöstraff plus få leva på enbart McDonalds ostburgare i flera år så kan vi se hur bra NI mår sen. O då menar jag enbart. Sånt foder kan ges som godis ibland, inte som man ger varje dag. Skäms! )

Nu ska jag ta min misslyckade älskade blandras ut på tur i snön. HA de!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar