lördag 14 juni 2014

Åh fy, jag har blivit en såndär "mat-duttare" till Eldas

Jag är skolad i verkligt basic lära. Hobbyhästar klarar sig på bra grovfoder och en näve mineraler. På bete klarar dom sig på bara gräset. Det är min grundsyn. Ja sen får man ju kolla så hästen inte är mager eller sjuklig, men ni fattar. En frisk hobbyhäst behöver inte massa tillskott.
Jag har kollat på Virres fjorduppfödning. Hennes hästar är kanonfina, inga smällfeta fjordingar där inte. Sen har förstås fölen fått extra, dräktiga/divgivande ston fått extra osv, men grunden har varit bra grovfoder.

Så Eldas då. När jag började gick han på gräs. Sen på hösten fick de grovfoder och mineraler. Eldas fick då lite torkade morötter ihop med mineraler, mest för att jag inte orkade dra med färska morötter och ge. Sen blev Eldas dålig i magen, verkade reagera vid ny bal, så jag gav honom bakjäst för att hålla koll på magen. Mot våren la jag till lite loppfrön för magen också.
Så då åt han grovfoder, lite torkade morötter, mineraler, loppfrön och bakjäst. Jästen plockade jag bort sen.
Så kom pälssättning  då många hästar faller ur så alla hästar fick korn.

Så nu får Eldas, lite torkade, men blötlagda, morötter. De får han för att binda loppfröna i något. Enbart loppfrön är så flygiga så han inhalerar dom väl om han inte får något som binder dom. Loppfrön i underhållsdos för magen, lite mineraler och korn. Fast morötterna behöver man väl egentligen inte ge när han får lite korn, då blandas ju kornet med loppfröna.

Nu tänkte jag tillsätta salt också. Han svettas kopiöst mycket. Eldas är i bättre form än Manny (för att han ridits regelbundet längre helt enkelt) men svettas 20 gånger mer. När vi kommer till stallet är Eldas genomblöt, gärna hans schabrak också, medan Manny kanske är lite småsvettig. Alla hästar är ju olika och Eldas är en svettare )är det ett ord?) helt enkelt. Det blir såklart värre i värmen så jag tänkte ge honom 1 msk salt i maten som kompensation.

Så ni ser, jag har blivit en såndär töntig tillsättare med maten. Kan man ha i nåt mer kanske? Glucosamin för lederna? Han har en led som knäpper ibland. Magnesium för stressen kanske? Johannesört för nerverna? Lite linfröolja för hovarna, inte för att han har fula hovar..men ni vet.. förebyggande syfte.

Ja jisses.. Nåväl, allt han får är ju i alla fall motiverat. Han får inte saker "bara för att", som folk som ger sin sällskapshäst kraftfoder för att "den ju också måste få nåt i krubban". Det är väl morötterna då, de ges ju bara för att binda loppfrön och få honom att äta mineralerna ordentligt. Å andra sidan påverkar inte morötterna foderstaten så det spelar ingen roll.

Håhåhjaja. Nu väntar jag på att pappsen ska höra av sig. de skulle till Linköping...eller Lidköping. Något L-köping. Jag har lånat deras hundtrimmer och det börjar bli dags att klippa deras egna hund så ska möta upp honom och lämna tillbaks den när de ändå passerar Örebro.
Senare ikväll tror jag det blir ridning. Vi får se. Annars blir det vilodag idag. Det skulle inte göra nåt, Eldas har gått alla dagar utom måndag den här veckan ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar