lördag 21 januari 2012

Vad saknas i huvudet på dessa mammor?

Kollade nyss en dokumentär på tv4 play om dessa skönhetstävlingar för barn. Förr var det väl mest i USA men den här serien var ifrån England. Ja jag undrar, vad har brunnit i huvudet på en mamma som tycker att det är en bra start för sin dotter att ställa upp i liknande tävlingar? Små små tjejer, från ca 3 år och uppåt ska tävla i att vara finast. Barnen har löshår, de får fejktänder, klänningar för tusentals kronor och sminkas som små dockor. Det ska tränas, de får egna coacher som lär ut dans, hållning, att snurra rätt, att le rätt. Bakom står någon halvfet morsa med egna drömmar som inte uppfylldes.

Jag är ledsen men jag tycker inte det är godtagbar föräldraomsorg. Ja jag vet att vi döms efter utseende i hela livet och det börjar snabbt. Vem kommer inte ihåg Luciatågen när man var lite tex? Men att växa in i en värld där man tävlar i utseende, hur kan det ge en bra självbild senare? Att hela livet granskas och också faktiskt få veta att man inte duger som man är. För det gör man ju inte när man tvingas ha löständer, löshår och sminkas till oigenkännlighet.

Joo men barnen tycker det är såå roligt. Japp det vet vi alla att alla små flickors dröm är att gå upp 5 på morgonen, solduscha, bli sminkad, få håret fixat i 2 timmar och hela dagen få order: stå där, svara så, glöm inte snurra två gånger, sitt still, nej det där är fel börja om. Man ser ofta gråtande barn, barn som faktiskt inte orkar hålla på en hel dag och den enda som är glad är mamma. Ja om barnet sköter sig förstås. Om barnet svarar fel på en fråga blir det sura miner direkt. Man är bara så bra som man presterar. En del går upp på scen och gör porriga dansmoves när dom är 6 år. Det pratas bantning och skönhetsproblem från start.

Hur ska en sån tjej sen gå ut i världen och känna sig bra? Man kanske kommer in i en tonårsfas när man är allt annat än vacker, man drar iväg på längden, får finnar, är helt ojämn. Hur ska man då kunna hitta ett värde i sig själv?

Sen tycker jag bara hela grejen är så pedofillockande äckligt. Små barn ska se ut som om de vore 20. En del har vulgära kläder, andra har vulgära uppträdanden. Inte någon går ju ut och ser ut som en söt 5-åring.

Nej det hela känns som en WT-mamma som inte lyckades själv. Låt barnen vara barn istället. Vi kommer dömas efter utseende i resten av våra liv, låt dom slippa det så länge det går.




1 kommentar:

  1. uch jag hatar dom där programmen, ungaran ser ju ut som dockor :O

    SvaraRadera