onsdag 18 januari 2012

Har gym något moraliskt ansvar mot sina användare?

Jag satt bara och funderade lite när jag läste en blogg. Tjejen som skriver bloggen är sjukt mager, vi snackar armar som är tunnare än på en bebis typ. Hon är inte bara smal, utan verkligen mager. Det finns inget fett på kroppen kvar. Ändå skriver tjejen om hur han ska gå på diet, hon springer på gymet 5-6 dagar i veckan osv.

Jag började då fundera på om ett gym har en moraliskt skyldighet att göra något i liknande fall? Jo man är ansvarig för sitt eget liv osv absolut. Men samtidigt kan jag känna att ett gym någonstans står för en sund kropp. Man tränar för att må bra i kropp och själ. En kropp som då är uppenbart underviktig är ju inte sund. Finns det gym som tar sitt ansvar och hanterar problematiken? Pratar man med personen ifråga? Kanske stänger av personen från att stå på löpbandet i timmar som en idiot? Jag antar att det vore rätt dålig publicitet om en person med anorexi fick en kollaps inne på gymet och ingen har reagerat.

Gym brukar ändå ha en doping och drogpolicy. Där lägger man sig i hur folk lever, borde man inte göra det när det blir sjukligt som anorexi också? Jag har ett minne av att en bekant berättat om ett gym som stängde av en tjej som var uppenbarligen anorektisk och tränade som besatt. Jag kan tycka det är bra på så sätt att personen då kanske inser vad denne håller på med.

Ja jag vet inte.. hur tänker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar