måndag 17 januari 2011

Raffes bett

 

DSC00208 DSC00206 DSC00207

Snälla Jenny hämtade mig idag Så drog vi till stallet. Min bil står utan generator i ett garage, men ny generator kommer på plats imorgon förhoppningsvis. Jocke är verkligen en klippa!

I stallet var jag väl inte så överdrivet pigg och frisk så jag gosade, borstade och tvättade av rumpan på pållen. Jag provade nya bettet också, syns lite på bilderna i alla fall. Jag trodde det skulle bli för stort, är så jäkla brett, men drar jag det rakt så ligger mungiporna precis intill bettringen. Han har så mycket mungipa pållen. I övrigt passade det bra. Ska sätta på skumrem bara också. Nästan ingen använder skumrem i dagsläget. För de som inte vet så är det en rem som ska sitta i det där pyttelilla hålet ovanför nedre bettringen. Den är bara till för att inte bettet ska kunna snurra åt fel håll, alltså om man tänker sig att bettringarna snurras framåt, medsols liksom. Kan ju hända om du leder hästen tex. Så skumremmen har noll inverkan på bettet alls, ska bara hindra det från att snurra fel.

Tänkte ha det här tränset. Får se om jag plockar bort nosgrimman kanske. När Raffe vänder med mig gapar han och vänder helt enkelt. Men det känns som att han får gapa jäkligt mycket om han ska komma ifrån det här bettet. Tror inte han kan gapa så stort ens. Han gapar enbart när han bråkar och vänder med mig och förhoppningsvis är då bettet tillräckligt skarpt för att han ska sluta med dumheterna och då kan vi skippa nosgrimma. Tycker inte så mycket om nosgrimma. Känns lite överflödigt. Har man ett väl anpassat bett bör det ju ligga still ändå och om hästen går och gapar hela ridpasset kan det ju vara en idé att ta reda på orsak och inte dra igen truten på den. Jag vet orsaken till varför Raffe gapar när han gör det. Han är olydig och svänger runt med mig och gapar han kan jag ju dra hur mycket jag vill, det enda som händer är att bettet åker igenom hans mun. Fast en del är finare med nosgrimma förstås. Dressyrtränset tex tycker jag är finare med nosgrimma. Det har jag bara när vi rider på bana och då gapar han inte så jag behöver nosgrimma egentligen, där har jag den bara för att den är fin, men har den då inte hårt spänd alls.

Tänkte försöka rida i helgen om väder och underlag tillåter. Får se vad han tycker lille herrn. Han hade trampat sig lite på ena foten, men var bara ett litet sår. Inte varm eller nåt. Garre ska ju snart på inridning så vi behöver prova lasta honom också. Blir det barmark testar vi nog det i helgen. Risken finns att det inte kommer gå smidigt alls. Garre är en underbar häst, gosig, lugn och modig. Men livrädd om sin kropp så att bli instängd i en transport..ja det kan bli kaos. Jenny tror inte vi får på honom, jag tror han går på men får panik när man stänger bakom honom. Den som lever får se. Med tanke på att han är närmare 1.60 hög och väger ca 700 kg är det inte bara att baxa in honom i transporten heller om han börjar krångla. Han har inte heller sån respekt för människor så han undviker att kliva på oss. Så vi får se hur det går. Han kanske överraskar oss alla och står snällt som ett ljus. Någon som vill hjälpa till med ett monster annars? Vi har till mars på oss hehe.

Hoppas jag är pigg i helgen så jag kan rida igen. Har inte ridit på en halv evighet så det känns som jag behöver komma igång igen. Ska bli roligt.. älskade Raffebulle. Får se vad han tycker om att gå ut själv nu när han gått med dom andra bara så länge. Det ordnar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar