torsdag 13 januari 2011

Nytt bett








Jag är ju bettnörd och tycker det är roligt med olika bett. Jag tycker egentligen inte man behöver rida Raffe på ett skarpt bett för han är snäll och lyssnar 99% av tiden. Dock blir han väldigt tung i handen på ett vanligt tränsbett när man rider honom, ju snällare bett desto mer får man hålla upp hans huvud. Han är rätt framtung men man ska ju inte behöva hålla hela hästens huvud i tyglarna liksom. Där tycker jag hissbett hjälper väldigt bra och man behöver knappt ha någon verkan alls för att han ska lyssna och inte bara lägga all tyngd i bettet.

Bettet på bilden är ett pelham. Jag har valt ett tredelat mest för att ett rakt går inte att hitta i hans storlek, 15.5 cm, och ett tvådelat är jag rädd kommer ställa sig i gomen när kedjan inverkar. Här är mittplattan rund så det inte blir en vass kant i alla fall. Men hade helst haft ett rakt. Fördelen med det här är ju dock att man kan jobba med varje sida individuellt på ett sätt som man inte kan med ett rakt.
Jaja.. hursomhelst. Raffe är snäll 99% av tiden som sagt men har dragit med mig totalt 3 gånger. O när han drar har jag noll att säga till om med ett vanligt tränsbett. Så jag har tänkt rida pelhamet med två tyglar och egentligen mest använda själva pelham-effekten när han bråkar, som en nödbroms. Kanske sitta och plocka lite med den för att få upp hans huvud men då behöver man som sagt bara visa att den finns där så lyssnar han. O när man rider på den övre tygels fungerar ju bettet som vilket tredelat som helst.

Jag rider hellre med två tyglar än med delta för att man då kan välja effekt på bettet. Har man delta och en tygel blir bettet liksom halvskarpt hela tiden. Det fungerar aldrig fullt ut och det går inte heller att koppla ur pelhameffekten så att säga. Klart det är lite pyssel med två tyglar men jag tycker man vänjer sig ganska snabbt. Ett tips är att ha olika material på tyglarna så behöver man inte ens titta för att veta vem som är var.

Så nu ska jag bara bli frisk och vägarna bli lite mindre isbana så ska vi testa sen. Gagbettet jag köpte innan är jag verkligen skitnöjd med. Raffe går som en klippa och man behöver verkligen bara påminna honom om att det finns där ibland. Pessoat funkar också bra, två tyglar och kedja, så det här borde funka också. Blir ju lite liknande effekt.

Jag har skaffat olika bett till Dido och Garre också, men där bara varianter på vanliga tränsbett. Så de har tvådelat, tredelat och rakt, mässing, rostfritt, sötmalm och koppar. Lösa ringar, fasta ringar och bettlöst. Jag vet, jag är bettnörd. Tycker det är roligt med olika bett och roligt att se hur hästen reagerar. Dessutom är det bra att byta bett. Tandläkare menar att man ska ha 2-3 olika att variera mellan för att munnen ska må bra. Det kan bli som förhårdnader annars om man har samma bett alltid som ligger på samma ställe i munnen. Blir väl som valkar. Tur att jag har lite vetenskap att backa upp min bettnoja med haha. Kan alltid skylla på att det är för hästens bästa och inte alls för att jag är nördig.
Dessvärre är jag slö så jag orkar inte byta bett på tränsen vilket också innebär att jag samlar på mig rätt många träna haha. Kanske borde skaffa fler träna med snappknäppe så orkar jag byta oftare.

Nepp nu har jag bettnördat färdigt för idag. Var tvungen att visa mitt nya fina bara. O ja jag är stolt. Försök själv hitta bett i storlek 15.5 som inte är vanligt tränsbett eller ett körbett. Inte lätt! När jag frågat på affärer om de kan specialbeställa ifrågasätter de flesta om jag verkligen har rätt storlek. Ja det har jag. Har provat Garres 14.5 o de blir för trånga i mungipan. 15.5 ligger perfekt, inget sticker ut och inget klämmer mungiporna.

Ha det bra.. o hittar ni fina, roliga bett i strl 15.5 så får ni ropa. Fast vanliga tränsbett har jag typ 5 stycken eller nåt.. varav ett specialbeställt i sötmalm. ÄLSKA sötmalm. Tjing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar