fredag 31 oktober 2014

Tyckanden om Annabelle och andra skäckliknande filmer

Jajamen nu har jag kollat lite film igen. Så jag tänkte ju dela med mig av min oerhörda bra smak och tyckande i skräckfilmsvärlden. Ehum.. ja jag är ödmjuk. Så här har ni:


Vi går ut stort och börjar med hypad film.

Storyn: hemsökt docka hamnar i skötsamt pars hem och snart börjar hemska saker hända. Både övernaturliga och människoskapade otäckheter.

Låter det bekant? Ja det har gjorts förr. Gjorts bättre faktiskt. Nu är det inte som Chucky där dockan själv springer runt och mördar folk, utan mer demoniskt. Men så väldigt läskigt? Nej jag tyckte faktiskt inte det. Den är absolut inte värd hypen.

Folk som sett filmen "The Conjuring" där dockan medverkar först säger att den är läskigare.






Den är som alla andra Wrong Turn filmer. Inavlade hillbillys springer runt i skogen och mördar folk. Fast med en twist. I den här filmen kommer en "normal" kille ut till en enorm mansion (kommer inte på svenska ordet) för att han ärvt det. Han är adopterad så han känner inte till sin familj. Hursomhelst så består släkten av enstaka normala personer och sen de här hillbillymäniskorna. Så människor mördas och äts upp medan släkten försöker locka den här normala killen till att bli en av dom.
Gillar man de andra i serien så gillar man väl den här också. Det är ju inga konstverk direkt. Men mycket gore.






Mannen får veta att det förekommit ett mord i huset. Han kommer på frun med att vara otrogen och hon försvinner sedan. Det verkar vara en olycka när frun hittas i en kanal där hon drunknat.
Mannen tror dock att huset är hemsökt av en ond ande och att denne mördat frun.

Den här var mest lite udda. Inte särskilt fångande och jag gjorde en del andra saker under tiden.











Ett kompisgäng ger sig ut på jakten på det ultimata spökhuset. De har hört en myt om en upplevelse som flyttar på sig år från år. Man behöver få en inbjudan för att hitta dit. Man får följa dom till flera spökhus och i jakten på den ultimata upplevelsen. Ganska snart börjar de uppvaktas av de som håller i den upplevelsen. Någon bryter sig in i deras husvagn, de hittar grishjärta i frysen osv.

Det här är en sån film där man får följa saker ur deras perspektiv mycket, se deras "hemvideo". Jag är inte så förtjust i det formatet. Det är ingen övernaturlig film, bara otäcka sjuka människor och våld. Ganska ok ändå.




Familjens mormor får en stroke och sätts på hem. En mamma med sina två söner beslutar sig för att flytta in i mormoderns hus för att ta hand om henne.
Det låter väl gulligt? Inte så gulligt när mormodern slutit en pakt med djävulen för att få det hon ville ha en gång i tiden. Nu ska hon betala tillbaka sin skuld. Mormor blir helt plötsligt ganska våldsam och otäck.

Helt okej. Lite demoner och man hoppar ett par gånger. Lite otäckt med söta mormor som vill mörda alla i närheten helt plötsligt.









En man dör i en otäck död på ett plan. Strax efter det börjar märkliga saker hända. Liket försvinner och några passagerare försvinner. Det är lite övernaturligt, lite läskigt.

Låter det bekant? Ja lite va. Det finns ganska många filmer med övernaturliga saker som händer på ett plan. Lite utdragen men helt okej. Bra twist på slutet som jag inte hade räknat ut.








Ett gäng vänner åker på semester till en stor semesteranläggning långt uppe i ödemarken. När de kommer fram är stället helt tomt. Det står mat frampackat, kranen står på, resväskor finns överallt, ett bad är upptappat. Vad som än hänt så har människorna försvunnit i ett ögonblick. Självklart har alla bilarna slut på bensin, då stället som sagt ligger i ingenstans. Det finns bensinpump där, men nyckeln för att starta pumpen saknas när ingen personal går att hitta. Alltså kommer de inte därifrån. Sen börjar folk försvinna i tomma intet.

Ingen film med spöken eller blod. Mer science fiction än något annat. Det är en skitskum film och man får aldrig några svar. Lite irriterande. Inte direkt otäck dock, folk försvinner liksom bara.







Världens gulligaste, mest förälskade, nygifta par åker på bröllopsresa till släktens sommarstuga. Allt är finfint tills frun försvinner. Maken hittar henne desorienterad och naken i skogen. De skyller på att hon nog gått i sömnen. Men snart efter det början frun bli konstig. Hon drar sig undan fysisk kontakt och börjar glömma saker.


Helt okej film. Töntig bakomliggande story dock, men vägen dit var sevärd.







En gäng kompisar åker till ett övergivet psykiatriskt sjukhus. På plats börjar den ena killen berätta en historia om hur ett tv-team, "ghosthunters" varit på plats och alla blev mördade. Alla utom en så hon kunde berätta vidare historien om vad som fortfarande levde där. Man får följa tv-teamet och ungdomarna parallellt.

Usel c-film. Inte läskig, bara irriterande dålig. Spöken i nedlagda psykkliniker finns dussintals filmer om. Så hoppa över den här. Dåliga skådisar, dåliga "spöken". Allt dåligt.










En ung kvinna drömmer mardrömmar om seriemördare. Snart får hon reda på att hennes biologiska mamma var mördarens första offer. Hon visste inte att hennes "mamma" inte var hennes biologiska mamma och visste därför inte om hennes historia. Mördaren blev själv mördad, men morden har startat igen. Kan kvinnan vara härnäst?

Kan vi säga b-film? Inte särskilt otäck, dåliga skådisar, krånglig story. För mycket som händer liksom. Nej, inte bra.









När makens fru dör tappar han sin tro. Han är dokumentärfilmare och bestämmer sig för att göra ett försök att åkalla andar för att få kontakt med frun igen. Han tror inte på det hela, tror att allt är bluff. Mycket är bluff, men uppenbarligen inte allt. Han lyckas väcka något och nu är frågan hur han ska bli av med det.

Ja om man gillar filmer där folk blir besatta så funkar den här. Man får sakta följa förfallet. Ingen dyr film med höjdarproduktion, men den funkar.











Filmen marknadsförs under namnet Random.
En tjej stannar kvar på campus när alla andra åker hem på thanksgiving. Hon är helt ensam kvar. När hon åker för att handla snacks springer hon på en konstig, kuslig tjej. Hon blir följd tillbaka till campus där de mördar vakter och jagar tjejen.

Det är inget övernaturligt. Inte särskilt mycket gore. Det är mest en tjej som springer runt campus för att gömma sig från några sinnessjuka mördare. Att den heter Random är för att hon helt enkelt hade oturen att stöta ihop med dom.
Inte jätteläskig, mest massa spring.








En familj hamnar i en olycka när vägen översvämmas. De får skydd i ett gammalt, förfallet, motell där en märklig man bor ensam. De råkar hitta en liten flicka inlåst i källaren och befriar henne såklart. Vad de inte vet är att det finns en god anledning till att hon är inlåst där.

En film om ondska och demoner. Släktfejder och historia.
Lite otäckheter, lite blod men inte jätteotäck. Okej att titta på om man har tråkigt.









Ja det var allt för idag. Nej jag har inte sträcktittat på film, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar