lördag 1 november 2014

Skräp in, skräp ut

Ja katterna fick ju skräpmat i väntan på deras mat. Den kom inte i fredags heller, jäkla skit. Men de har skickat så borde vara här på måndag.

Hursomhelst har ju då katterna fått leva på skräpmat flera dagar nu och det märks. Mest märks det på att alla har diarré. Hur fräscht som helst när man typ hör när dom går på toa. Ewww...
Sen äter dom mycket mer också. De har på de här dagarna ätit minst dubbelt så mycket som vanligt. De har en ganska stor matskål som jag vanligtvis fyller så den räcker 1.5 dagar typ. Nu har jag fått fylla den 2 gånger om dagen. Vanligtvis fyller jag inte ens varje dag. Kan fylla på morgonen ena dagen och sen framåt kvällen nästa dag, eller mitt på dagen ena dagen och inte förrän morgonen nästnästa dag. Nu 2 gånger per dag. De har ändå varit ute som vanligt.

Det kan ju förklaras i att dels är skräpmat godare för att man tillsätter massa smakämnen. Sen innehåller det mindre kött/protein och mer spannmål. För att få ner priset spär man helt enkelt ut maten med så mycket billiga råvaror som man kan. I dyrare foder är köttinnehållet större än spannmål. Katter lever inte på spannmål så det är ju vettigare med ett foder med högre köttprocent. Med högre protein och fettinnehåll blir man mätt snabbare. Spannmål är ju bara tillfällig bukfylla. Jag tror man lurar sig lite där. Man köper billig mat från mataffären och inser inte att man får köpa mycket större mängd. Skulle jag räkna ut allt så sparar jag säkert pengar på ett dyrare foder för att dom inte behöver äta samma mängd för att hålla sig mätta, eller samma mängd för att få i sig den näring de behöver. Det blev ju väldigt tydligt nu.

Som jämförelse bara:
Skräpmaten, med kycklingsmak, innehåller 4% kyckling. Sen står det att det också innehåller kött och köttbiprodukter. Vilket kött? Vem vet. Dessutom innehåller det fisk och fiskprodukter. Fiskrens? Trots 3 olika proteinkällor är spannmål största ingrediensen. Vilket spannmål vet man inte heller. Kan ju vara bra att veta om man tex skulle ha en veteallergiker.

Mitt vanliga foder, också kyckling, innehåller minst 32% kyckling. Ganska duktig skillnad va? Utfyllnaden här är majs och ris. Bra att det är specificerat om man skulle ha en allergiker som sagt.
Kyckling är största ingrediensen, sen tillkommer kycklingfett utöver det

Om jag skulle köpa det billiga fodret, skulle det kosta mig 250 kr för 10 kilo. Mitt vanliga foder kostar 399 för 10 kilo. Eftersom jag måste ge minst dubbelt av det billiga så skulle det bli 100kr dyrare för mig med det billigare fodret. Tåls att tänka på.
Dessutom går det ju åt mer kattsand när katterna har diarré (eww)

Sen gör såklart alla som de vill. Mår katten bra på det foder man ger så är det ju bara bra. Men man får komma ihåg att man kanske luras i slutändan och förlorar pengar istället för spara det. Jag skulle ju helt klart förlora pengar på att köpa maten som finns i mataffärer med tanke på att det skulle gå åt såpass mycket större mängd. Fast har man en katt kanske det inte blir så mycket i slutändan. Jag har ju fler och då märks det mer.
Jag köper inte det dyraste, flashigaste fodret heller. Mina katter har inga specialbehov så det behövs. Jag köper ett basic foder, där köttet står först på innehållsförteckningen helt enkelt. Sen vill jag gärna ha närproducerat och inte importerat från typ Kanada. Men det är ju en smaksak.
Så ska man kolla katt och hundfoder, även om man köper från mataffären, kolla så köttinnehållet står så tidigt som möjligt, helst först. Innehållsförteckningar skrivs i fallande ordning så det största innehållet står först. Kommer inte köttet förrän på 3-4 plats så är det ingen höjdare alltså.

Nu fixar mina katter lite bonuskött i kosten i form av möss och fåglar också förvisso. Men tänk om man har innekatt och deras foder består mestadels av spannmål. Det blir ju tokigt.

Nej slut på predikan. Jag hoppas maten kommer på måndag helt enkelt. Hoppas ni har en fin allhelgona!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar