söndag 14 juni 2015

Jag trodde vi skulle dö lite idag

Jag körde Eldas idag igen. Min fot är ju trasig så jag vill inte belasta den med ridning ännu. Eldas var på sitt allra mest ocharmiga humör. Ibland är han lite som en speedad kanin blandat med buffel. Det kryper i hela kroppen på honom, noll fokus och han respekterar inte riktigt mitt personliga space. Idag var en sån dag. Gissa om jag blev glad när Cissi dök upp och kunde hjälpa till att hålla vid selningen. Nu flöt det inte på problemfritt ändå med en häst som absolut inte kunde stanna innanför skaklarna, men till slut så. Jag är ju envis som en åsna som tur är.

Eldas var som sagt speedad och då är han också rädd för ungefär allting. Så vår otroliga lycka när vi mötte en konstig traktorliknande varelse var ju fantastisk. Jag trodde det skulle barka åt h-e ett tag. Jag blev inte rädd och fick panik, utan bara konstaterade "det här slutar nog inte bra". Vi mötte maskinen på smal grusväg, den var snäll och körde in på en parkeringsficka men Eldas fick totalt frispel. Han kastade sig åt ena hållet och försökte svänga runt, sen andra hållet, sen stegrade, sen la i backen. Jag är ju inte orolig för själva vändandet i sig, men när man har vagn blir svängradien lite väl stor och hamnar man i diket kan man välta. Man får alltså inte kasta om med vagn... eller backa.. eller stegra.. och helst inte hoppa på stället.
Men till slut kunde vi smyga framåt. Med smyga menar jag att hästen böjde ihop sig så han blev en halvmeter lägre än han är. När vi är precis i jämnhöjd med farkosten kastade han sig igen, men sen fick jag honom framåt. Slutet gott, allt gott.
Det är ju tur att jag ändå är så trygg när jag kör. En häst som panikar i vagn är inte härligt och får man själv panik kan det sluta illa. Om man får för sig att hoppa ur vagnen tex. Drar hästen då kan det sluta med jätteskador. Nej jag blev inte direkt rädd, fick mer känslan av att nu kanske det slutar illa.

Direkt efter farkosten såg vi en brunn i diket som också anföll så han gjorde ett tvärkast till. Efter det gick turen lugnt till. Idag fick han bara jogga i lugnt tempo så det var en behaglig tur. Eller ja, en adrenalinstinn men sen behaglig tur.

I morgon har jag tandläkare igen, men bara tandsköterska för att ta röntgenbilder och sånt så ingen fara. Fast det är 7.30, förjäkla tidigt. Ska svänga förbi verkstan sen och kolla om de har tid att felsöka bilen med dator snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar