lördag 4 februari 2012

Ignorence is a bliss?!?

Det här blir en lång rant igen. Sorry!

Jag ser mig själv som en ganska förlåtande människa som låter folk se ut som dom gör, vara som dom är. Jag tror jag är ganska öppensinnad och försöker att inte döma folk hur som helst. Dock finns det en egenskap som jag verkligen ogillar och det är ignorans. Människor som lever sitt liv utan en tanke på hur det påverkar andra människor. Jag ogillar det. Jag tycker det är så urbota korkat. De människorna väljer på något sätt att inte ta ställning. Några exempel:

Läser om människor som åker på semester. Är man på semester ska man såklart uppleva saker.. som att klappa små apor, kolla apor som spelar basket, se på dansande björnar.. ja ni vet. Människan är djurvän, jaaa absolut... men det är ju så gulligt att se den lilla apan. Okej.. men för att se den lilla apan i koppel så har en tjuvjägare åkt ut i skogen, mördat en mamma-apa och snott deras unge. Apan lever sen i en trång jäkla bur, förutom när den får ta på sig kläder och spela piano för dig. Genom att betala för uppträdandet bidrog du till att nästa mamma-apa kommer dödas för att man ska kunna ta deras bebis som efterträdare när nuvarande apan blir gammal.



Men det gör kanske inget att en apfamilj slaktas, så länge som du får klappa en apa när du är på semester? Har sett program där apor har blivit räddade från såna förhållanden, de har då fått komma till någon form av park där de fått leva så naturligt som det går.. men många av aporna har blivit psykiskt sjuka av sin miljö och mår aldrig bra igen. Det gäller inte bara apor, man ser tigrar, björnar, ja alla möjliga djur som blir psykiskt sjuka av sin behandling. Sen åker någon jäkla svenne på semester, betalar inträde för sin show och låter eländet fortsätta. Vid konfrontation påstår människan att nej såklart är den djurvän, såklart är det inte ok med tjuvjakt och djurplågeri.. det var ju bara en kul grej. Då kan man inte ens ta ställning. Ta ställning och stå för vad du gör. Om du tycker det är ok med tjuvjakt för att du ska få skratta i 30 minuter så stå för det då. Men hyckla inte!

Läste en blogg om en blåst blondie på semester i Thailand. Hon valde att gå på ping-pong-show och fick kritik. Ja men det var ju bara en kul grej! Såklart hon inte stödjer människohandel eller kvinnoförakt. Nej.. för det är säkert skitmånga thailändska kvinnor som i sitt funderande över karriärval tänkte att det vore coolt att jobba på en bar, trycka upp grodor i könet och sen pressa fram dom igen. Ja så tror jag det gick till.



Eller nej. Snarare föddes väl flickan i en fattig familj på landsbygden. En dag kom en man och ville köpa tjejen som hushållerska och familjen hade inget val. Hushållerskan fick snabbt tjäna in det hon kostat mannen genom att prostituera sig. Några år senare står hon på scen med en pingisboll i fittan, ivrigt påhejad av packade västerlänningar som bara vill ha underhållning när dom super. En rolig grej, ett minne från semestern.

Den här sortens dumhet är något jag inte fixar. Ibland är det så väldigt enkelt att göra ett uppenbart val, att ta ställning och stå för det. Om ingen gick till baren där tjejer får förnedra sig, om ingen betalade för att se en björn dansa eller apa spela basket, då skulle inte företeelsen finnas. Människorna bakom det hela håller ju inte verksamheten för sin egen skull, de vill ha betalt. Skulle de se att folk gör bättre val, skulle de få ändra inriktning. Så snälla, gör bättre val. Ta ställning, fatta att det du gör har konsekvenser. Men hyckla för fan inte, kalla dig feminist och sen sitt på en bar och kolla på förnedring. Det funkar inte i min värld.

3 kommentarer:

  1. WORD SISTAH!!

    Jag läste samma korkade-blondin-blogg och reagerade över apklappning och elefantridning jag med! (Men jag har inte kommit så långt som till att göra ett inlägg om det... ÄN!)

    SvaraRadera
  2. Fy fan va bra Terese!!!!Man skäms över o vara människa.Dom här grejjerna är väldigt bra anledningar till varför jag inte vill åka utomlands.Det är inget jag vill stödja o jag vill heller inte se det.Det är hemskt hur djur,barn o kvinnor har det i såna här länder!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar till Marie

      Fast du stödjer inte detta genom att bara åka utomlands. Det är inte så att dina pengar som du betalar för din resa går till dessa människor. Så utomlands kan du nog åka, men inte gå och se någon sjuk underhållning. Om våra resepengar skulle gå till dessa människor hade vi nog inte haft några djur kvar i världen

      Radera