onsdag 15 december 2010

Strö i boxen?

Frågan om vad man ska ha i boxen är ju en evig fråga. Vad är billigast, tidssparande, fräschast, bäst för hästarna, finast, tillgängligt, miljösmart osv?

Vi kör med spån i dagsläget. Smidigt, lättmockat, ljust och fräscht, inga nackdelar för hästarna som vi har. Dock är det svårt att bli av med gödslet eftersom bönder inte så gärna vill ha massa spån på åkrarna. Det går åt rätt mycket också, särskilt om man har en skitgris som jag. Spånet dras runt i boxen så allt blir skitigt rätt snabbt. Inte superbra uppsugningsförmåga så rätt mycket slängs när det är blött.

Sen kan ju då ha halm. Jag tycker egentligen att halm är det härligaste om man ser ur hästens synpunkt. De kan småkäka lite, det blir mjukt och härligt, fastnar inte o pälsen osv. Dock tycker jag det är drygt att mocka. Svårt att se riktigt vad som är skitigt och vad som är rent. Återigen har man en gris som jag så blir det ett helvete. Men enklare att bli av med gödslet sen. Tar dock massa plats på gödselstacken. Men en nypåfylld halmbox..vad kan vara mer pittoreskt än så?

Torv är ju ett alternativ. Kan fås som mix då det är blandat med spån eller som det är. Har inte hanterat det själv men det ser mörkt och tråkigt ut. Kan återigen tro att det är svårt att se vad som är skitigt om man har en grishäst. Men lättare att få bönderna att acceptera gödslet.

Papper Har en del. Några river helt enkelt eget papper. Andra beställer färdigt pappersströ. Finns i pelletsform och strimlat. Kan vara wellpapp, vanlig tidning, eller annat. Trist om det inte är rent från häftklamrar eller om trycket färgar av på hästen. Borde vara rätt lättmockat annars känns det som. har ingen erfarenhet själv. Säkert bra för hosthästar, finns ju inga småsmulor som dammar och flyger runt.

Vår hovslagare tipsade om halmpellets. Kommer i pelletsform och tanken är att hästarna ska trampa sönder det så blir det som spån ungefär. Man kan/ska vattna på det så ramlar det sönder lättare. När det rasat sönder verkar det ganska likvärdigt med spån, lättmockat, ljust och fint. Ska dock ha bättre uppsugningsförmåga så blir mer ekonomiskt i längden. Går dock åt en jävla massa när man ska strö upp boxen första gången. En del har klagat på damm men det kan avhjälpas om man vattnar lite på det när det blir för torrt. Hästarna kan ta en tugga när det är i pelletsform men ingen har direkt stått och ätit det. Fördelen är ju att man kan bli av med gödslet lättare. Man kan ju lägga det direkt i egna rabatter och så. Är ju inga konstigheter. Jag tänkte prova till mina marsvin bara för att se hur det funkar.

Finns säkert massa fler lösningar i olika former. Kattsand kanske? Haha.. Det är ett evigt gissel i alla fall. Det ska ju vara bra för både häst och hästägare. Man skulle ha en superren häst och jättestor box. Då kunde den ha toaletthörna med ett slags underlag, en stoooor fluffig halmbädd att sova på i andra delen av boxen och kanske bara gummimatta där den står och käkar. Gummimatta har jag funderat på förresten.. kommer det aldrig kiss och äckel under den? Vore lagom ofräscht.

 

Jaja.. dagens hästnördstips. Imorgon ska jag ut på ridtur första gången sen revbenen rök. Hoho lite nervös faktiskt. Håller mig inom staket när jag är ensam till en början. Tror min nervositet smittar. Alltså jag har ridit på bana sen olyckan men imorgon ska vi ut, men med Jenny och Polly som sällskap. Raffe kommer gå som en klocka, bara jag som är töntig och han smittas ju av min nervositet. Men det blir roligt. Testa gagbettet igen, också kallat nödbroms. Men rider på två tyglar så tar bara i bromsen när det behövs.

Nättäcket har kommit så ska hämta det imorgon också. Är ett sånt gammalt med lite större maskor så det blir mer luft till pälsen. Ska ha det under hans andra täcken. Ja tänk er ett virkat täcke så förstår ni principen. Det ger ingen ytterligare värme, bara luft mellan täcke och häst.

Jag älskar fortfarande mina stövlar från Jula förresten. Så jävla sköna! Lagom varma, sköna att gå i, inte alls tunga och klumpiga trots att det är fodrade stövlar med stålhätta. Lite högre skaft är bra när man pulsar i snö. Blir första ridturen med de på imorgon så får se hur det känns.

 

Nu ska fröken sova. Natti!                                       4_8_2v

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar