måndag 26 mars 2012

Hundlek -lydnad - sök i ett

Tänkte tipsa om en av Zaxons och min favoritlekar som funkar både inomhus och utomhus. Det är en lugnare lek som kombinerar lydnad, nosarbete, godis och lek samtidigt. Man kan göra det lätt eller svårt. Såhär kör vi:

Jag tar ut Zaxon ur rummet vi ska vara i och kommenderar sitt. Då tränas lydnad eftersom han ska sitta kvar där när jag inte är i närheten.
Jag går sen in i nästa rum och gömmer godis. Ibland några få, ibland massor men mindre bitar. Man kan ta torra kex, eller falukorv, det spelar ingen roll, blanda också kanske för att öka svårighetsgraden. Sen är det bara att gömma. Man får tänka på att hunden ska kunna ta godisen såklart, gärna utan att ha sönder saker. Jag gömmer högt, lågt och däremellan. Han får gå upp på bakbenen och plocka de bitar som ligger i en stabil bokhylla, eller krypa in under bord. Ja ni fattar. Då får näsan jobba, omedelbar belöning och uthålligheten testas. Det är bra om du håller koll på var godisen är så du kan kolla över sen så allt är hittat, hunden ska ju inte fuska.

Jag använder kommandot: Varsågod sök. Om Zaxon slutar innan alla är hittade använder jag sök igen.
Samma lek kan användas ute. Man kan kasta godisar på marken och kommendera sök, eller gömma på stenar, i träd osv.

Så: drilla vovvarnas näsor nu. Det är roligt och nyttigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar