onsdag 21 december 2016

NU har jag bestämt hur jag ska äta i jul

Jag har ältat, frågat i min sockergrupp och främst funderat på hur jag vet att jag reagerar.
Jag hade tänkt vara helt strikt och "visa vad jag kan" i jul. Grejen är att jag inte är stabil på den nivån hemma så det skulle bli att vara ögontjänare. Alltså ha det svårare där än här. Här funkar maten till 100%. Frukost och all mat följer planen. Te/kaffe följer planen. Men sen faller jag dit och dricker en burk cola, äter en lussebulle. Det är så svårt att förklara. "Har du ingen självbehärskning" kanske ni tänker. Tänker ni samma sak om en nyligen nykter alkoholist inne på systembolaget också? Eller en knarkare inne i sjukhusets medicinförråd?
Fördelen en alkoholist eller knarkare har är att de aldrig mer behöver vistas i den miljön. En alkis behöver inte gå in på bolaget eller krogen. Man kan undvika restauranger som har alkoholtillstånd. Visst finns öl i mataffärer också, men på en speciell hylla som man lätt undviker.
Att ta droger är ju ännu enklare att undvika. Gå inte till langarna umgås inte med påverkade människor.

Sockerberoende då? Ja nu till jul välkomnas man av berg med chokladaskar så fort man kommit innanför dörren och sen fortsätter det. Doften av nybakat, någon står och bjuder på glögg och pepparkakor. Ska jag ha mina grönsaker måste jag gå runt bland all frukt, ska jag överhuvudtaget kunna betala måste jag stå i kassan där det nästan alltid finns läsk och slutligen godis. På min coop har dom en korg med specialerbjudandegodis under kortapparaten.
Ska jag tanka och måste in i butik för att betala så är hela vägen från dörren till kassan fylld av godis och läsk, lite nybakat och mer godis.

"Har du ingen karaktär"? Ja dra in en alkoholist på bolaget där de står och bjuder på starkvinsglögg och pepparkakslikör. Där någon just tappat en flaska så det luktar vodka i hela butiken. Gör det när personen varit nykter två veckor typ. Inte faen skulle någon bli förvånad om det blev för mycket.

Min sockercoach har fått mig att inse att mitt beroende är rejält. Om vi ska översätta det i missbrukartermer som folk förstår så handlar det inte om någon som super sig dyngrak 2 dagar varje helg, kanske fortfarande är lite småfull på måndag. Min nivå har gått så långt så vi snackar knarkare på plattan i Stockholm.

En till skillnad är att man helt kan plocka bort substansen vid andra missbruk. Man behöver aldrig mer i livet konsumera något som innehåller alkohol om man inte vill. Samma med droger/mediciner. Socker funkar inte att plocka bort. Då skulle man få sluta äta helt... vilket väl skulle leda till näringsdropp som antagligen också innehåller socker/kolhydrater.

Hursomhelst. Jag har bestämt att inte sätta ribban högre än jag behöver bara för att vara "duktig" när jag har publik. Mat är okej, men jag ska inte äta godis/efterrätt/fika. Ingen julmust heller. Alltså ta bort onödigt socker, men inte jaga kolhydrater som man gör när man är strikt. Jag vet med mig att sätter jag ribban för högt kommer det sluta med att jag stannar på väg hem, köper 2 kg godis, 5 liter cola och hetsäter när jag kommer hem.

Kanske kan jag stå emot suget mot "vanlig mat" då är det perfekt. Känns det som jag vill gråta om jag inte äter ett äpple så får jag äta det. Ibland får man välja sina strider. Tänker lite likadant på nyår. Skulle det finnas potatisgratäng där så dör jag inte, men jag undviker efterrätten. Sen kör vi helt strikt efter nyår. Mellandagarna blir ju också uppstyrt igen.

Så, det är vad jag kommit fram till efter mycket funderande. Det ska fungera dagarna efter jul också, inte bara de dagar då andra kan passa på mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar